Un mic inforgrafic despre durerile de spate
October 11, 2017
De ce am dureri lombare
October 25, 2017

Ce trebuie să știi despre fracturi și tratarea acestora

Să fim sinceri, dacă ai ales să citești acest articol, fie ai suferit o fractură osoasă, fie ești o fire curioasă și vrei să descoperi mai multe lucruri despre acest subiect, prin urmare voi încerca să îți dau o mână de ajutor.

 

Ce se întâmplă când suferi o fractură

Cel mai probabil, te confrunți cu o durere acută, declanșată imediat după producerea fracturii, la nivelul acesteia.
Durerea este adesea acompaniată de impotență funcțională sau imposibilitatea de a mai putea efectua mișcări în care este implicat osul care a suferit fractura.
La scurt timp după producerea fracturii, zona unde aceasta s-a produs se va inflama și pot apărea  mișcări anormale la acest nivel( cel mai adesea atunci când fractura este la nivelul unui membru).
La palpare poți simți cracmente osoase, la punctul de focar al fracturii.

Ce trebuie să faci după producerea fracturii

În acest moment, intervine primul ajutor. Sper ca aceste informații să iți folosească în cazul unui astfel de eveniment.

Evită panica
Primul lucru care îți va fi util în caz de fractură osoasă este să eviți panica. Știu că este un lucru foarte greu de făcut atunci când se produce fractura și vei fi speriat și cu dureri foarte mari.

Rămâi nemișcat
Încearcă să ramai nemișcat după producerea accidentului, deoarece orice mișcare va agrava efectele fracturii și poți leza mușchi, nervi și vase de sânge. În cazul unei fracturi la nivelul unui membru, păstrează membrul nemișcat în primă fază, iar dacă situația permite, rămâi la locul producerii fracturii și cheamă de urgență ambulanța.
Daca fractura a lezat tegumentul și sângerezi, este momentul să încerci să oprești sângerarea fără a aplica presiune mare pe zona fracturii.

Imobilizează fractura

În cazul în care te afli într-un loc de unde nu vei putea fi preluat de un echipaj de urgență sau este necesar să te deplasezi personal până la un spital,  va fi necesar să imobilizezi membrul fracturat. Ai nevoie de o atelă, prin care să imobilizezi zona fracturată. Un aspect foarte important care trebuie menționat neapărat este acela de a evita mișcarea segmentelor osoase din poziția inițială.

Imobilizarea în aparat gipsat( efecte)

După producerea fracturii, medicul ortoped va imobiliza segmentul fracturat pentru o perioadă determinată, în funcție de vârsta pacientului, osul în cauză etc. Din acest moment, intrăm în faza recuperării anatomice a segmentului.

Zona imobilizată începe să sufere dezadaptări

Deoarece corpul nostru este construit de așa natură pentru a fi în mișcare, perioada de imobilizare va avea un efect dezadaptiv asupra musculaturii și articulațiilor adiacente fracturii. Dezadaptarea se va produce cu atât mai rapid cu cât ești mai antrenat.

Musculatura va suferi de atrofie progresivă indusă de inactivitate încă din primele 12 ore de la imobilizare, proces ce va continua pe toată durata imobilizării fracturii osoase. Atrofia musculară va determina scăderea în volum a mușchilor, precum și pierderea în forță la nivelul segmentului afectat, cea din urmă reprezentând adevărata problemă pentru recuperarea ulterioară.

Pierderea de forță pe durata imobilizării are o valoare medie de 4-6%/ zi imobilizare, însă valorile tind să devină mai mici pe măsură ce perioada de imobilizare se prelungește. Prin urmare, în urma unei imobilizări totale pentru o fractură, ne putem aștepta la pierderi ale forței musculare undeva la 40-50% din forța musculară inițială.

Articulațiile adiacente vor începe să sufere același fenomen, deoarece lipsa secreției de lichid sinovial va determina articulația să își piardă din libertatea de mișcare, fapt ce va afecta procesul de recuperare, în funcție de durata imobilizării.

Controlul motor sau capacitatea de a efectua mișcări fine cu segmentul imobilizat va reprezenta, probabil, cel mai mare șoc al pacientului la momentul ridicării aparatului gipsat.

Când intervine kinetoterapia?

Kinetoterapia devine utilă cam după 5-7 zile de la producerea fracturii, deoarece este foarte important să se limiteze pe cât posibil pierderile de masă musculară pe durata imobilizării. Recuperarea va fi mult mai facilă dacă pierderile pe durata imobilizării sunt reduse, prin urmare putem vorbi despre kinetoterapie la un interval foarte scurt după producerea fracturii.

Ce presupune kinetoterapia în recuperarea post fractură

Troficitatea normală

Pe perioada imobilizării, vom interveni predominant pentru a păstra troficitatea normală la nivelul segmentului afectat, fapt ce va presupune exerciții fizice cu segmentele sănătoase, deoarece acestea vor transmite efecte pozitive prin sistemul circulator și la nivelul zonei afectate.

Menținerea activității nervoase

Pentru că mișcările se uită relativ repede, ne va interesa foarte mult să păstrăm active traseele neuronale din și spre zona imobilizată pentru a accelera recuperarea post fractură. În acest sens, vom efectua o serie de exerciții speciale, având rol reflex asupra zonei afectate, prin intermediul reflexelor de simetrie și a reflexelor tonice cervicale.

Exercițiul mintal va ajuta foarte mult în procesul de menținere a activității nervoase la un nivel cât mai ridicat, prin prisma faptului că foarte multe studii recente au arătat faptul că stimularea nervoasă prin exercițiu mintal are efecte similare asupra câștigului de forță cu antrenamentul propriu zis, însă acest lucru nu se răsfrânge și asupra fiziologiei musculare, care prin reducerea dimensiunilor va determina în continuare o reducere a forței musculare.

Ce se face după ridicarea apratului gipsat.

În cazul în care recuperarea anatomică a osului a decurs fără alte complicații, procedura de recuperare va viza 3 aspecte majore:

Antrenarea controlului motor

Se vor efectua exerciții active libere pentru a permite pacientului reacomodarea cu mișcarea segmentelor ce au fost imobilizate. În acest mod kinetoterapeutul va putea aprecia care sunt pierderile suferite pe durata imobilizării. Kinetoterapia va viza recuperarea capacității de a efectua mișcări precise, precum prehensiunea, în cazul membrului superior sau a echilibrului atunci când avem în vedere membrul inferior. Controlul motor se va recupera prin exerciții specifice de coordonare segmentară și intersegmentară, într-un mod progresiv. Acest aspect va necesita atenție și concentrare din partea pacientului, precum și foarte multă perseverență.

Recuperarea mobilității articulare

Cel mai adesea, după o imobilizare se va remarca o diminuare a mobilității articulare, ce va trebui recuperată prin kinetoterapie pentru a se putea efectua toate mișcările posibile anterior fracturii. Tehnicile prin care vom recupera mobilitatea articulară vor viza mobilizări active libere, mobilizări activo-pasive, precum și exerciții de stretching menținut.

Dezvoltarea forței musculare

Forța musculară se va recupera prin exerciții cu rezistență. Acest obiectiv se va atinge prin folosirea de exerciții adaptate fiecărui pacient. Exercițiile pot fi izometrice și izotonice, iar modul de execuție al acestora va fi stabilit în conformitate cu nivelul de la care se începe recuperarea forței musculare.

Reintegrarea în activitățile anterioare

După recuperarea completă, am putea spune că necesitatea kinetoterapiei a încetat, însă eu recomand cu căldură efectuarea de sesiuni profilactice, prin care se va lucra conservator pentru a putea preveni eventualele recidive sau accidente.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Evaluare Gratuită