Durerile lombare reprezintă una din cele mai des întâlnite afecțiuni cu care ne confruntăm. Durerile din zona lombară reprezintă o patologie pe care o întâlnim la nivel mondial și care ne afectează considerabil calitatea vieții și performanța de la locul de muncă fiind una din cele mai comune afecțiuni pentru care ne prezentăm la medic.

De ce apar durerile lombare

Te poți trezi într o dimineață cu dureri lombare care să persiste câteva zile și să nu ai nicio idee de ce acestea au apărut sau poți ajunge seara acasă ridici ceva de pe jos și brusc te taie spatele.

Factorii care determină apariția durerilor lombare se pot împărți cel mai adesea în câteva categorii principale în care putem încadra pacientul în urma evaluării somato funcționale pe care o efectuăm.

Cele mai multe cazuri de dureri lombare survin drept rezultat al unei accidentări, precum o contractură musculară, întindere musculară  sau a unei mișcări bruște a unei posturi incorecte din punct de vedere biomecanic în timpul ridicării unui obiect. 

De asemenea durerile lombare pot fi un semn al existenței unor afecțiuni mai severe, precum hernia de disc, sciatica, artrită, infecții renale etc.

Cel mai adesea durerile lombare se produc la persoanele cu vârste între 30 și 50 de ani deoarece în această.

Perioadă suntem foarte activi din punct de vedere profesional iar corpul începe să sufere modificări pe măsură ce îmbătrânești.

Durerile lombare cauzate de contractură musculară

Probabil una din cele mai uzuale cazuistici este reprezentată de apariția durerilor lombare ce au drept punct de plecare o contractură musculară. Acesta reprezintă cazul cel mai fericit din simplul motiv că durerea lombară nu este cauzat de o afecțiune a coloanei lombare ci pur și simplu de musculatura periferică din această zonă. Simptomele includ durere, rigidizare a zonei lombare, spasme musculare sau chiar imposibilitatea aplecării. În acest caz se recomandă un repaus de 1-3 zile maxim apoi debutul kinetoterapiei pentru tratarea durerilor lombare.  

Reprezintă cazul în care vom vedea cele mai optimiste rezultate din simplul motiv că structura coloanei vertebrale este adesea neafectată.

Cum se produc contracturile musculare

Motivul pentru care ajungem să suferim cotracturi musculare la nivelul musculaturii coloanei vertebrale este, adesea, unul foarte simplu: musculatura slabă. Atunci când spun musculatură slabă mă referi la faptul că musculatura ta nu este pregătită să reziste la mișcările repetitive pe care le efectuezi pe timpul zilei.acest lucru se aplică și în cazul în care petreci perioade îndelungate în poziții statice precum statul pe scaun deoarece în aceste poziții musculatura nu este între o stare de repaus și în tensiune permanentă. Dacă rezistență acesteia nu este la un nivel suficient de ridicat,Pe măsură ce îți menții poziția musculatura va începe să îți dea semne de durere care ulterior pot deveni contracturi musculare ce vor alimentam un cerc vicios de durere inflamație și impotență funcțională.

Mai găsim cazul în care ai ridicat o greutate mare sau ai făcut o mișcare bruscă situație în care musculatura se va proteja în mod reflex prin producerea contracturii.

Cum se tratează contracturile usculare din zona lombară

 Contracturile musculare din zona lombară se tratează prin următoarele

  • Fizioterapie
  • Aplicații calde
  • Medicație antialgica antiinflamatoare
  • Miorelaxante
  • Masaj
  • Kinetoterapie prin exerciții specifice.

Luate în ordine cronologică durerile lombare de natură musculară se vor trata astfel:

  1. După producerea contracturii musculare se va înceta activitatea fizică și se va lua o poziție antalgica.
  2. Se va administra medicație antialgica și antiinflamatoare precum și miorelaxante în primele 1-2 zile de la producerea contracturii musculare.
  3. Se vor începe procedurile de fizioterapie prin aplicarea de curenți ce vor induce relaxare la nivel muscular chiar din a doua zi dacă pacientul se poate deplasa.în cazul în care contractul este prea severă această etapă se va întârzia.
  4. Se vor efectua exerciții de kinetoterapie în vederea relaxării coloanei vertebrale. Modul de execuție al acestora va fi foarte lent.
  5. Se vor aplica proceduri de masaj terapeutic în vederea relaxării musculare.

După ce etapă acută durerile lombare va trece s va începe kinetoterapia în vederea consolidării musculaturii lombare și în vederea învățării de mișcări și posturi colective pentru a evita accidentările pe viitor.

Durerile lombare cauzate de leziuni ale discurilor intervertebrale

Un alt caz care determină producerea de dureri lombare este reprezentat de leziunile pe care ni le putem produce la nivelul discurilor la sate între vertebre. În acest caz termenul de hernie de disc va fi cel care va defini cel mai bine afecțiunea în cauză. Nu trebuie însă să te sperii. În foarte multe cazuri discurile intervertebrale se vor vindeca de la sine mai ales dacă sunt asistate de exerciții de kinetoterapie specifice.

Cum se produc leziunile la nivelul discurilor intervertebrale

Leziunile de la nivelul discurilor intervertebrale pot fi produse de ridicarea unei greutăți foarte mari caz în care durerea se produce instant iar nivelul de lezare poate fi semnificativ putând ajunge până la operație.

Putem întâlni cazul în care discul intervertebral a suferit leziuni minore repetate dea lungul unei perioade extinse de timp ca atunci când se abordează posturi vicioase în toate activitățile obișnuite. În acest caz durerea lombară se va face simțită progresiv, fie către finalul programului mai ales dimineața la primele mișcări după ridicarea din pat.

Cum se tratează durerea lombară cauzată de leziunea discului intervertebral

în cazul în care durerea este localizată strict la nivelul lombar tratamentul se va baza predominant pe kinetoterapie în vederea consolidării musculaturii lombare. Acest proces va dura între unu și trei luni până la obținerea de rezultate stabile. De asemenea merită precizat faptul că exercițiile învățate în cadrul cerințelor de kinetoterapie vor trebui efectuate în mod constant de către pacienți pentru a conserva rezultatele obținute.