Salutare

Astăzi vreau să vorbim puțin despre etapele recuperării medicale. Sunt etapele prin care orice pacient pe care l-am întâlnit până acum, inevitabil, le parcurge în drumul său către a fi din nou la 100%.

Indiferent de problema cu care te poți confrunta, acești pași reprezintă procesul cel mai eficient prin care poți trece de la bubă la starea de 100%.

Consultația reprezintă primul contact pe care îl ai cu specialistul în recuperare. În cadrul acestui prim contact, vorbim despre evaluarea stării de sănătate din prezent. Vom vedea care sunt posibilitățile de mișcare de care dispui, când, unde și la ce mișcări avem de lucrat și care sunt punctele sensibile pe care trebuie să le avem în vedere. În această etapă, din punctul meu de vedere, facem un schimb de încredere. Pacientul în mine, că îl voi ghida corespunzător, în procesul de recuperare, iar eu în pacient, că se va implica, trup și suflet în toate ședințele de kinetoterapie și cu va aplica toate sfaturile pe care i le dau acasă, pentru a extrage maximum de rezultate.

Întocmirea programului de recuperare reprezintă o etapă fundamentală pentru orice kineoterapeut. Mie imi place să mă consult cu colegii mei și să luăm astfel cele mai bune decizii în vederea asigurării celui mai eficient proces de recuperare pentru fiecare pacient în parte.

Primele ședințe de recuperare medicală/ kinetoterapie reprezintă un nou început pentru pacient. Reprezintă o nouă experiență pe care o încurajăm în modul cel mai constructiv. Sunt multe informații noi, adesea multe schimbări în stilul de viață și în mentalitate. Din punctul meu de vedere, la fiecare contact cu un kinetoterapeut, orice pacient trebuie să fie deschis să ia o serie de măsuri care să îi asigure cel mai mare randament în procesul de recuperare, cât și după ce acest proces ia sfârșit. Trebuie să ai mereu în vedere faptul că, cel mai adesea, un set de obiceiuri repetate iar și iar de-a lungul timpului au dus la apariția unei probleme de ordin medical, motiv pentru care este adesea necesar să faci schimbări asupra stilului de viață.

Primele efecte pozititive. Această etapă reprezintă, pentru mine, momentul primelor zâmbete și declanșarea satisfacției profesionale. Sunt acele momente în care, din postura de specialist, observi schimbări în ceea ce poate să facă, efectiv pacientul. Este acel moment în care vezi cum trece de la mersul, ezitant, în cârje, la primii pași, la început nesiguri, de mers pe propriile picioare. Sunt adesea momente emoționante, în care chiar simți, ca terapeut, că faci diferența, că munca ta are rezultate și că se vede cu adevărat acest lucru. Pentru pacient, reprezintă momentul în care a escaladat primul vârf de munte. O victorie majoră după mult timp de frică și chin, o victorie după acele momente în care părea că nimic nu va mai fi la fel ca înainte, că nu se mai face bine etc.

Dezvoltarea de obiceiuri sănătoase. Cea mai importantă etapă. Punct. Suntem suma obiceiurilor noastre și această frază ne va defini mereu. Observ în fiecare zi tipare în jurul meu. Observ cum oameni neglijenți cu sănătatea lor o duc bine… O zi, o săptămână, lună an…etc. Până la un moment dat când corpul nu mai face față și în capul tău se sparg toate oalele. Iar în acel moment este târziu. Este târziu să găsești o soluție miraculoasă să fii 100%, deoarece zi după zi ai erodat acel 100%….99….98… și așa mai departe.  

În momentul în care vorbim de recuperare medicală, ne luptăm împreună să ajungi din nou de la X% la 100%. Iar acest lucru va necesita timp, răbdare, atenție și implicare. Toate acestea se traduc prin obiceiuri. Obiceiuri care de la zi la zi te fac mai bun. 1% azi, 1% mâine. Toate se adună și ne duc la un rezultat WOW în cele din urmă.

Temele pentru acasă sunt acel pas care din punctul meu de vedere chiar face diferența. Temele fac diferența prin faptul că repeți de n ori ceea ce am repetat împreună în timpul ședinței de kinetoterapie. Repetiția chiar este mama învățăturii și te ajută să scurtezi dramatic timpii de recuperare, să înveți să eviți greșelile care te îndepărtează de 100%. De asemenea, te ajută și financiar. Am observat că pacienții care sunt foarte atenți la ce transmit și repetă consecvent și acasă, au nevoie de mult mai puține ședințe de kineototerapie, iar asta se traduce prin bani economisiți.

Din nou la 100% este acel moment când colaborarea noastră de recuperare ia sfârșit, însă nu și prietenia. Ca prieten, îmi sfătuiesc toți pacienții să se bucure de starea de sănătate pe care au redobândit-o, însă, cu o condiție. O condiție foarte importantă și la care țin din tot sufletul. NU TE CULCA PE O URECHE. După ce ajungi la 100% trebuie să investești timp în tine pentru a te menține acolo. În fiecare zi, ca prieten, îți recomand să aloci 5-10 minute pentru a îți întreține corpul. Altfel, o vom lua de la început.

Eu sunt Cosmin și îți doresc multă sănătate!

A, și era să uit. Mă găsești și pe youtube unde voi posta videouri foarte interesante.

https://www.youtube.com/channel/UCXyOtg3aIkR9Sr87OkU_0UQ/videos