Kinetoterapie bebeluși

     Kinetoterapia pediatrică îl va ajuta pe micuțul sau micuța ta să ia startul corect în procesul de creștere către un copil sănătos și puternic.
Prin aplicarea mijloacelor și metodelor specifice kinetoterapiei la bebeluși, îi ajutăm pe cei mici crească și să se dezvolte armonios în primele luni de viață, în primul rând prin tratarea posibilelor deficiențe sau boli cu care ne putem confrunta, iar în al doilea rând prin ghidarea optimă a dezvoltării corpului acestuia.

Concret, kinetoterapia pediatrică va contribui la:
1. Tratarea afecțiunilor ortopedice ale bebelușului;
2. Tratarea afecțiunilor neurologice ale bebelușului;
3. Dezvoltarea capacității de percepție a bebelușului;
4. Corectarea deficiențelor coloanei vertebrale;
5. Tratarea diferitelor afecțiuni specifice bebelușilor.
6. Dezvoltarea psihomotricității;

Ce presupune kinetoterapia la bebeluși ?

Kinetoterapia pediatrică presupune lucrul kinetoteapeutului cu bebelușul, concomitent cu pregătirea și instruirea familiei asupra modului în care se poate îmbunătăți procesul de recuperare medicală.

Concret, în cadrul ședințelor de kinetoterapie, vom efectua proceduri specifice corectării sau tratării diferitelor afecțiuni cu care se confruntă bebelușul tău, apoi te vom învăța să efectuezi și acasă exerciții împreună cu copilul, exerciții de postură și de manevrare ale bebelușului, masaj etc.

Când trebuie să mergi cu bebe la kinetoterapie

Medicul pediatru este cel care va evalua bebelușul și va diagnostica starea de dezvoltare a acestuia și poate observa eventualele anormalități în creșterea și dezvoltarea copilului. 

În cazul în care medicul pediatru va observa nereguli, poate fi momentul să mergi mai departe cu bebe la kinetoterapeut, pentru a începe tratamentul și recuperarea bebelușului.

Când este recomandată kinetoterapia la bebeluși

Bebelușul preferă să întoarcă/ țină capul către o singură parte

Din simplul motiv că musculatura copilului este în plin proces de formare, acesta poate dezvolta o parte favorită pe care să o folosească predominant pe tot parcursul zilei. Acest lucru va determina dezvoltarea musculaturii de pe partea preferată într-un ritm mai rapid față de partea pe care bebelușul o evită.Acest obicei al copilului poate duce la apariția torticolisului.

 Bebelușul nu poate sta în așezat la 8 luni

Dacă un bebeluș nu își poate menține echilibrul într-o poziție de șezut până la vârsta de 8 luni, ne pregătim să ne facem griji pentru un posibil deficit de forță musculară la nivelul trunchiului sau pentru lipsa reflexelor posturale care să îl ajute să-și păstreze echilibrul.

În primul rând, bebelușii își sprijină greutatea pe brațe, apoi progresează spre a putea sta în timp ce își folosesc mâinile pentru a se juca cu jucăriile. 

Bebelușul nu se deplasează prin târăre la vârsta de 12 luni

Târârea reprezintă prima formă de locomoție a copilului și este o etapă premergătoare a mersului biped. Dacă aceasta este absentă, copilul nu va putea începe să meargă ulterior.

Bebelușul nu merge până la vârsta de 18 luni

Ne așteptăm ca micuții să înceapă să meargă între 9 și 18 luni. Acest aspect este dependent de ritmul natural de creștere și dezvoltare individuală a copilului, însă dacă așteptarea se prelungește dincolo de 18 luni, ne putem pune semne de întrebare în legătură cu ce anume cauzează întârzierea mersului.

Bebelușul merge doar pe vârfuri pentru o durată mai mare de 6 luni

Acest aspect ne va interesa deoarece, dacă devine un obicei al micuțului, va determina probleme la nivelul coloanei vertebrale, în special în zona lombară.

Cât de des trebuie efectuată kinetoterapia la bebeluși

Frecvența vizitelor la kinetoterapeut poate varia, însă dată fiind viteza de creștere a micuțului, îți recomand cu căldură vizitele frecvente, între 3 și 5 pe săptămână.

Cât durează o ședință de kinetoterapie pentru bebeluși

O ședință de kinetoterapie pentru bebeluși va dura aproximativ 30 de minute, în funcție de nivelul de energie al copilului.

Ce afecțiuni tratăm în clinica noastră din Popești Leordeni

Torticollis

Plagiocefalie 

Luxație congenitală de șold

Picior var equin

Metatarsus adductus

Întârziere în dezvoltarea motorie

Hernie inghinală

Hernie Ombilicală

Afecțiuni neurologice ale copilului

Ce se întâmplă cu bebelușul tău într-o ședință de kinetoterapie

În primul rând, în cadrul unei ședințe de kinetoterapie așteaptă-te să auzi plânsete din partea copilului tău, deoarece îl vom scoate din zona de confort. Acest lucru vine drept consecință a faptului că atunci când lucrăm cu bebelușii ne bazăm predominant pe exerciții declanșate reflex, iar acest lucru îl poate deranja pe micuț.

Mai departe, vei vedea accesorii precum jucării care zdrăngăne, mingiuțe, physioball etc. Orice îl poate stimula pe bebelușul tău să fie activ în procesul de recuperare este prietenul nostru.

Cum procedăm pentru tratarea afecțiunilor copilului tău

Evaluare-află mai multe

La prima vizită în cabinetul nostru de kinetoterapie din Popești Leordeni, vom efectua o evaluare funcțională a bebelușului. Verificăm nivelul de motricitate, forța musculară, mobilitatea articulară și apreciem timpul de recuperare specific pentru afecțiunea în cauză.

Fișă 

Întocmim o fișă individuală a copilului, în care vom nota toate cele observate, iar pe baza acesteia vom realiza programul de kinetoterapie specific bebelușului tău.

Mod de lucru

Efectuăm ședințele de kinetoterapie necesare copilului tău, folosind mijloacele necesare afecțiunii cu care ne confruntăm.

Implicarea părinților în proces

Încurajăm părinții să fie o parte activă a procesului de recuperare. Astfel, o parte din ceea ce facem în cadrul ședințelor de kinetoterapie considerăm că este necesar să învețe și părinții să facă acasă cu micuții.Eu sunt Drd. Cosmin Ciocîrlan și sper că aceste informații ți-au fost de folos. Te aștept în clinica Home Kineto din Popești Leordeni pentru o evaluare a bebelușuluiClick pentru a afla mai multe