Recuperarea în luxație

Kinetoterapia în luxații presupune procesul de recuperare medicală ce se aplică în urma îndepărtării sistemului de contenție de la nivelul articulației la care s-a produs traumatismul. Procesul de recuperare medicală al unei luxații articulare va fi împărțit cel mai adesea în trei etape care vor maximiza calitatea procesului de recuperare.

Cele mai predispuse zone la fenomenul de luxație articulară sunt umărul, cotul, genunchiul, glezna sau degetele. Indiferent de articulația în cauză procesul va respecta aceleași etape, cu adaptările specifice fiecărui pacient și al vitezei individuale de recuperare.

Mai jos îți voi prezenta la ce anume să te aștepți în procesul de recuperare și kinetoterapie în urma producerii unei luxații.

Faza 1

Această fază debutează cu vizita la medicul ortoped care va pune înapoi oasele în aliniamentul lor normal, sub anestezie.După realizarea acestui punct articulația în cauză va fi imobilizată pentru o perioadă de două până la șase săptămâni, în funcție de articulație, vârsta pacientului, genul și severitatea luxației.Simptomele specifice acestei etape sunt adesea reprezentate de dureri în primele două de săptămâni, perioadă în care poți să iei medicația antialgică și antiinflamatoare. Poți realiza proceduri de fizioterapie pentru a limita edemul și durerea din zona cu pricina.

Din punct de vedere al kinetoterapiei, în această etapă îți recomand cu tărie să efectuezi exerciții pentru restul segmentelor sănătoase ale corpului, deoarece astfel vei limita producerea de sechele articulare musculare și osoase generate de inactivitate.

Faza 2- debutul kinetoterapiei post luxație

Faza a doua a recuperării medicale post luxație debutează după eliberarea articulației din aparatul gipsat și debutul ședințelor de kinetoterapie.

În această fază obiectivul principal pe care îl propunem este reprezentat de îmbunătățirea amplitudinii de mișcare, urmată de începerea antrenamentului pentru recuperarea forței musculare.

În urma perioadei de repaus vei observa că ai pierdut foarte mult din amplitudinea de mișcare de la nivelul articulației iar acest lucru o reprezintă aspectul cel mai dificil de recăpătat în cadrul ședințelor de kinetoterapie. În acest sens vom efectua exerciții specifice de stretching în funcție de articulația și mișcări menite să te ajute să grăbești procesul de recuperare. Punctul cheie aici reprezintă numărul de repetări efectuate în fiecare zi.

Recuperarea forței musculare va viza în această etapă efectuarea de mișcări ușoare și menținute pentru a putea profita de beneficiile mișcărilor izometrice.

Faza 3– kinetoterapie pentru recuperarea deplină a funcționalității corpului

În cea de a treia fază vom pune accentul pe recuperarea funcțională completă și aducerea forței musculare la un nivel cât mai aproape de identic față de membrul sănătos omolog. Se va continua efectuarea de exerciții pentru mobilitate articulară până la atingerea valorilor înregistrate la sănătos.

Vom începe să punem accentul pe exerciții de izometrie pentru a îmbunătăți la maxim stabilitatea articulară fără a forța limitele de mișcare ale acesteia. Acest punct este foarte important deoarece în paralel cu recuperarea luxației anterioare vrem să prevenim orice recidivă la acest nivel.

După ce realizăm o bună stabilitate articulară putem reintegra membrele respectiv în activitățile cotidiene și ulterior în efectuarea de activități sportive.

Tags: No tags

Comments are closed.