Principalele avantaje ale folosirii electroterapiei în fizioterapie

Eliminarea de dureri din puncte cheie spre deosebire de alte metode pentru tratarea durerii precum medicamentele antiinflamatoare și antialgice electroterapia nu afectează între corpul. 

Spre exemplu curentul tens are acțiune locală asupra sursei durerii iar o astfel de ședință reușește să te scape de durere fără efecte secundare.

Cum întâlnim în cazul medicamentelor marele avantaj al aplicațiilor de electroterapie îl reprezintă faptul că au un număr foarte limitat de contraindicații și efecte secundare este necesară doar aplicarea electrozilor în modul corect în jurul zonei vizate.

Ce beneficii are fizioterapia

Fizioterapia, prin ansamblul sau de mijloace în care se poate interveni în scop terapeutic este folosită în recuperarea medicală pentru a readuce funcțiile organismului la nivelul avut anterior bolii sau traumatismului plin una sau mai multe din ramurile sale. 

Prin urmare, fizioterapia aduce beneficii asupra stării de sănătate, atât în scop de recuperare, cât și de menținere a stării de sănătate.
 
Pe scurt, fiziterapia te ajută să scapi de durere, edem, să recâștigi controlul motor asupra unor mușchi etc.

Ce este fizioterapia

Fizioterapia este utilizată cel mai adesea în cazul afecțiunilor degenerative ale aparatului locomotor, în bolile articulare inflamatorii precum guta, poliartrita reumatoidă sau alte degenerări de uzură ale principalelor articulații ale corpului (genunchii șoldurile sau coloana vertebrală în special în zona lombară).

Principalele ramuri ale fizioterapiei sunt: hidroterapia, electroterapia kinetoterapia, climatoterapia, termoterapia, fototerapia, laserterapia și masajul terapeutic. 
Cel mai adesea la noi fizioterapia este asociată electroterapiei la care se poate adăuga tratamentul cu ultrasunete și laser. Astfel vom vorbi în acest articol despre ce reprezintă fiecare dintre aceste proceduri și cum te pot ajuta acestea să te simți mai bine.

Ce tipuri de curenți se folosesc în cadrul ședințelor de fizioterapie

Curent interferențial

Curentul inferferențial reprezintă o procedură de fizioterapie foarte utilă în vederea tratării durerii și în accelerarea procesului de autovindecare al organismului. Acest tipde procedură va determina:
Reducerea sau eliminarea durerii de la zona de aplicare.
Reducerea semnificativă a edemului.
Contribuie la îmbunătățirea mobilității articulare.
Stimulează secreția hormonală în vederea accelerării procesului de vindecare anatomică.
 
 

Curent TENS

Curentul de tip TENS (Transcutaneous Electrical Neural Stimulation) reprezintă o procedură de fizioterapie ce presupune folosirea curentului electric continuu în vederea tratării durerii simptomatice la nivel local prin excitarea terminațiilor nervoase în vederea declanșării mecanismului de poară de control sau al sistemului opioid.
Fizioterapia prin acest tip de procedură va determina:
Stimularea rădăcinilor nervoase din vecinătate.
Stimularea nervoasă periferică.
Stimularea neuronilor motori.
Activarea punctelor trigger sau a punctelor de acupunctură

Curent Diadinamic

Curentul de tip diadinamic reprezintă o procedură de fizioterapie cu o largă aplicabilitate în tratarea afecțiunilor cronice, însă trebuie menționat faptul că acest gen de curent poate fi resimțit drept incomod de către pacienți.

Microcurenți

Fizioterapia prin microcurenți reprezintă, probabil, una din cele mai puțin invazive forme de fizioterapie, prin simplul fapt că acest tip de curent nu este resimțit de către pacient.

 Astfel, la nivelul electrozilor vor fi transmise impulsuri electrice de foarte mică intensitate, care sunt extrem de apropiate de frecvențele electrice prezente în mod natural la nivelul organismului. 

Prin acest tip de curent, principalul efect este prezent la nivel celular, unde celula este ajutată să se refacă mult mai repede.