Kinetoterapie

Salut

Dacă ai ajuns pe această pagină, presupun că îți dorești să afli mai multe informații despre ce este kinetoterapia și ce presupune aceasta, dacă îți este recomandată în momentul de față, precum și ce așteptări să ai de la această formă de tratament. 

Prin conținutul acestei pagini încerc să îți râspund la cât mai multe din întrebările pe care le ai și să te încurajez să ai grijă de starea ta de sănătate.

Te invit să răsfoiești conținutul.

 

Ce este kinetoterapia

Kinetoterapia sau gimnastica medicală reprezintă o latură a recuperării medicale ce are la bază efectuarea de mișcări în scopul redobândirii potențialului fizic. Aceasta are la bază principiile kinetologiei umane, disciplină ce se ocupă cu studiul mișcării organismului uman, în scopul eficientizării acestora.

Prin urmare, prin kinetoterapie urmărim să reparăm / eficientizăm funcția locomotorie a organismului pentru ca tu să te poți bucura la maxim de potențialul corpului tău.

Ce presupune kinetoterapia

Pe scurt, kinetoterapia presupune efectuarea de exerciții fizice. Natura și dificultatea exercițiilor fizice le vom alege în funcție de afecțiunea pacientului, nivelul de pregătire fizică al acestuia, bagaj motric existent, vârstă, gen, precum și preferință individuală.

Kinetoterapia presupune efort din partea pacientului, răbdare și perserverență până la atingerea obiectivelor. De obicei rezultatele se văd după o perioadă ce poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni, totul fiind dependent de natura afecțiunii și de toți ceilalți factori amintiți anterior.

Când este recomandată kinetoterapia

Răspunsul corect aici este…depinde.

Recomandarea de kinetoterapie se poate împărți în 3 categorii fundamentale:

1. În urma producerii unui traumatism fizic ( fractură, etorsă, luxație, operație de orice natură) sau boală ce afectează buna funcționare a aparatului locomotor, situație în care ne va interesa readucerea organismului la starea avută înițial, înainte de producerea traumatismului.

2. Când începi să ai dureri la nivelul coloanei vertebrale / genunchilor / șoldurilor sau când observi că ai o postură deficitară. Acesta este cazul în care putem interveni foarte eficient pentru ca starea ta de sănătate să nu degenereze.

3. Atuncii când nivelul tău de activitate fizică este redus sau foaste redus și îți dorești să ai un organism funcțional, fără dureri la nivelul spatelui sau genunchilor. În acest caz, vorbim despre o abordare profilactică, ce te va feri de afecțiuni ale aparatului locomotor.

Ce obiective are kinetoterapia

Prin gimnastica medicală vizăm să ajutăm pacientul să poată efectua toate activitățile zilnice într-un mod optim ( mers, manipulare de obiecte), să se încadreze în parametrii normali din punct de vedere medical( puls, tensiune arterială, compoziție sanguină, greutate corporală) sau să poată lua parte la activități fizice recreative cu prietenii, familia sau cei mici.

Pentru a realiza acest deziderat, avem de atins obiectivele cele mai relevante stării de sănătate cu care se prezintă pacientul. Acestea pot presupune:

1. Recuperarea mobilității articulare

Se întâmplă adesea ca mobilitatea articulară de la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor, genunchilor gleznelor etc, să fie deficitară. Orice deficit de mobilitate se transformă adesea în dificultăți de mișcare sau, mai rău, poate determina afecțiuni ale aparatului locomotor, precum degenerările discale de la nivelul coloanei vertebrale.

În cazul imobilizării membrelor post fractură, artroscopii, reconstrucții ligamentare etc, se va observa o pierdere majoră a mobilității articulare de la nivelul articulației imobilizate, situație în care vei constata și chiar te vei speria la ridicarea aparatului gipsat că nu mai poți mișca prea mult articulația în cauză.

2. Recuperarea / îmbunătățirea forței musculare

La pachet cu pierderea mobilității articulare în cazul imobilizării impuse de fracturi, artroscopii etc, vei observa o reducere a volumului muscular de la nivelul întregului membru imobilizat, precum și reducerea majoră a forței musculare de care dispui la nivelul membrului respectiv.

În acest caz, prin kinetoterapie vom lucra pentru a recupera forța musculară pierdută și de a readuce nivelul funcțional al membrului la nivelul anterior apariției afecțiunii care a determinat pierderea forței musculare.

3. Recuperarea / îmbunătățirea rezistenței la efort

Îmbunătățirea rezistenței la efort reprezintă una din cele mai obositoare aspecte ale kinetoterapiei. Lipsa de activitate generată de repausul, cel mai adesea, indus de lipsa activității fizice de pe parcursul imobilizării/ bolii / operației/ va reduce semnificativ potențialul fizic al organismului, motiv pentru care recuperarea rezistenței la efort ocupă cea de a treia poziție în clasamentul obiectivelor noastre de recuperare. Fără rezistență la efort nu vom reuși să creștem eficiența ședințelor de recuperare.

4. Educarea / reeducarea coordonării și controlului corporal

În urma producerii unui traumatism, se poate pierde o bună parte din capacitățiile coordinative ale corpului. Aici putem vorbi despre abilitatea de a controla mișcările fine ale mâinii sau de a avea precizie în mișcarea membrelor în spațiu.

5. Dezvoltarea echilibrului

Echilibrul ne va interesa cu precădere atunci când ne confruntăm cu recuperarea după afecțiuni ce privesc trenul inferior. Ne interesează foarte mult acest punct deoarece fără echilibru te vei trezi fie cu un mers șchipătat, fie cu un risc major de a te împiedica de obstacole și de a cădea.

6. Educare respiratorie

Educarea respiratorie te va ajuta să îți crești capacitatea de efort și de control al mișcărilor.

7. Corectarea posturii corporale

Postura reprezintă un punct major de interes din aria kinetoterapiei în prezent, prin simplul fapt că un alinimanent deficitar al coloanei vertebrale va genera solicitări exagerate asupra structurilor acesteia, precum și ale structurilor aflate în imediata vecinătate a acestora. Corectarea posturii va ajuta semnificativ în reducerea efortului necesar pentru efectuarea mișcărilor în care se folosea postura deficitară. Acest lucru se traduce prin economie de energie, eficiență biomecanică, reducerea uzurii articulare și evitarea de accidentări.

Cui i se adresează

Kinetoterapia este recomandată tuturor categoriilor de vârstă. La acest capitol putem face o separare în câteva categorii, precum:

1. Pediatrie

2. Post traumatic

3. Prenatal și postnatal

4. Geriatrie

5. Profilactic / de prevenție

De asemenea, recomandăm acest serviciu pentru menținerea/ îmbunătățirea stării de sănătate.

Cum decurge o ședință de kinetoterapie

40-50 de minute de efort…

O ședință de kinetoterapie se aseamănă din foarte multe puncte de vedere cu o lecție de educație fizică. Înainte de începerea procesului de recuperare vom efectua o evaluare a nivelului fizic de la care se va începe.

Din punct de vedere al structurii, vom parcurge următoarele etape:

1. Anamneza premergătoare ședinței, în care vom discuta despre starea fizică generală de dinainte de ședință, nivelul de energie fizică, dispoziția mentală, cum te-ai simțit după ultima ședință și cum simți că evoluăm. De asemenea, vom discuta despre cum s-a resimțit ședința anterioară la nivelul zonei afectate și dacă există dificultăți pe care să le avem în vedere pentru ședința în curs.

2. Prezentarea obiectivelor de recuperare pentru ședința în curs, respectiv 2-3 obiective din lista de obiective generale menționate mai sus. Durata primelor 2 etape este de aproximativ 5 minute.

3. Pregătirea organismului pentru efort reprezintă prima verigă propriu zisă a ședinței. În această etapă, vei efectua execiții de încălzire globale, ce vor implica întreg organismul, adaptate la posibilitățile de mișcare individuale, în funcție de afecțiunea în cauză. Acest punct presupune, de obicei, exerciții cardiovasculare ușoare, precum mersul pe bicicletă sau stepper, exerciții de stretching general etc. Durata este de aproximativ 10 minute.

4. Verigile principale ale ședinței de kinetoterapie vor viza în mod direct afecțiunea cu care te-ai prezentat la cabinet și de care ne vom ocupa în mod direct în această etapă. Lucrul va presupune efectuarea de exerciții în vederea atingerii obiectivelor propuse la punctul 2( forță, mobilitate, echilibru etc). Durata acestei etape este de 15-20 de minute.

5. Verigile secundare ale ședinței vizează efectuarea de exerciții pentru grupele musculare/articulațiile etc ce pot aduce un plus în procesul de recuperare al zonei vizate. De exemplu, în cadrul exercițiilor de recuperare a coloanei vertebrale, vom efectua și exerciții pentru dezvoltarea musculaturii trenului inferior, deoarece forța generată la acest nivel va determina o solicitare mai redusă la nivelul coloanei vertebrale în timpul activității cotidiene. Durata acestei etape este de 5-10 minute.

6. Revenirea organismului după efort presupune efecutarea de exerciții ușoare pentru a readuce organismul la o stare cât mai apropiată de cea avută anterior ședinței. Durata aceestei etape este de aproximativ 5 minute.

7. Concluzii, indicații și aprecieri. La această etapă vom discuta despre modul în care ai evoluat pe parcursul ședinței de kinetoterapie, punte forte și aspecte de îmbunătățit pentru ședințele viitoare, precum și stabilirea de teme pentru acasă.

Ce echipament este necesar

  1. Haine de schimb;
  2. Încălțăminte de schimb;
  3. O sticlă cu apă;
  4. Un prosop.