Uite cum te ajută kinetoterapia

Uite cum decurge o ședință în cabinet

Ce este kinetoterapia

Kinetoterapia sau gimnastica medicală reprezintă o latură a recuperării medicale ce are la bază efectuarea de mișcări în scopul redobândirii potențialului fizic.
Aceasta are la bază principiile kinetologiei umane, disciplină ce se ocupă cu studiul mișcării organismului uman, în scopul eficientizării acestora.
Prin urmare, prin kinetoterapie urmărim să reparăm / eficientizăm funcția locomotorie a organismului pentru ca tu să te poți bucura la maxim de potențialul corpului tău.

Ce presupune kinetoterapia

Pe scurt, kinetoterapia presupune efectuarea de exerciții fizice.
Natura și dificultatea exercițiilor fizice le vom alege în funcție de afecțiunea pacientului, nivelul de pregătire fizică al acestuia, bagaj motric existent, vârstă, gen, precum și preferință individuală.
Kinetoterapia presupune efort din partea pacientului, răbdare și perseverență până la atingerea obiectivelor.
De obicei rezultatele se văd după o perioadă ce poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni, totul fiind dependent de natura afecțiunii și de toți ceilalți factori amintiți anterior.

Când este recomandată kinetoterapia

1. În urma producerii unui traumatism fizic (fractură, entorsă, luxație, operație de orice natură) sau boală ce afectează buna funcționare a aparatului locomotor, situație în care ne va interesa readucerea organismului la starea avută inițial, înainte de producerea traumatismului.
2. Când începi să ai dureri la nivelul coloanei vertebrale / genunchilor / șoldurilor sau când observi că ai o postură deficitară. Acesta este cazul în care putem interveni foarte eficient pentru ca starea ta de sănătate să nu degenereze.
3. Atunci când nivelul tău de activitate fizică este redus sau foaste redus și îți dorești să ai un organism funcțional, fără dureri la nivelul spatelui sau genunchilor. În acest caz, vorbim despre o abordare profilactică, ce te va feri de afecțiuni ale aparatului locomotor.

Ce obiective are kinetoterapia

Prin gimnastica medicală vizăm să ajutăm pacientul să poată efectua toate activitățile zilnice într-un mod optim (mers, manipulare de obiecte), să se încadreze în parametrii normali din punct de vedere medical (puls, tensiune arterială, compoziție sanguină, greutate corporală) sau să poată lua parte la activități fizice recreative cu prietenii, familia sau cei mici. Pentru a realiza acest deziderat, avem de atins obiectivele cele mai relevante stării de sănătate cu care se prezintă pacientul. Acestea pot presupune:

Recuperarea mobilității articulare

Se întâmplă adesea ca mobilitatea articulară de la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor, genunchilor gleznelor etc, să fie deficitară.
Orice deficit de mobilitate se transformă adesea în dificultăți de mișcare sau, mai rău, poate determina afecțiuni ale aparatului locomotor, precum degenerările discale de la nivelul coloanei vertebrale.
În cazul imobilizării membrelor post fractură, artroscopii, reconstrucții ligamentare etc, se va observa o pierdere majoră a mobilității articulare de la nivelul articulației imobilizate, situație în care vei constata și chiar te vei speria la ridicarea aparatului gipsat că nu mai poți mișca prea mult articulația în cauză.

Recuperarea / îmbunătățirea forței musculare

La pachet cu pierderea mobilității articulare în cazul imobilizării impuse de fracturi, astroscopii etc, vei observa o reducere a volumului muscular de la nivelul întregului membru imobilizat, precum și reducerea majoră a forței musculare de care dispui la nivelul membrului respectiv.
În acest caz, prin kinetoterapie vom lucra pentru a recupera forța musculară pierdută și de a readuce nivelul funcțional al membrului la nivelul anterior apariției afecțiunii care a determinat pierderea forței musculare.

Recuperarea / îmbunătățirea rezistenței la efort

Îmbunătățirea rezistenței la efort reprezintă una din cele mai obositoare aspecte ale kinetoterapiei.
Lipsa de activitate generată de repausul, cel mai adesea, indus de lipsa activității fizice de pe parcursul imobilizării/ bolii / operației/ va reduce semnificativ potențialul fizic al organismului, motiv pentru care recuperarea rezistenței la efort ocupă cea de a treia poziție în clasamentul obiectivelor noastre de recuperare.
Fără rezistență la efort nu vom reuși să creștem eficiența ședințelor de recuperare. În cazul imobilizării membrelor post fractură, artroscopii, reconstrucții ligamentare etc, se va observa o pierdere majoră a mobilității articulare de la nivelul articulației imobilizate, situație în care vei constata și chiar te vei speria la ridicarea aparatului gipsat că nu mai poți mișca prea mult articulația în cauză.

Educarea / reeducarea coordonării și controlului corporal

În urma producerii unui traumatism, se poate pierde o bună parte din capacitățiile coordinative ale corpului.
Aici putem vorbi despre abilitatea de a controla mișcările fine ale mâinii sau de a avea precizie în mișcarea membrelor în spațiu.

Dezvoltarea echilibrului

Echilibrul ne va interesa cu precădere atunci când ne confruntăm cu recuperarea după afecțiuni ce privesc trenul inferior.
Ne interesează foarte mult acest punct deoarece fără echilibru te vei trezi fie cu un mers șchiopătat, fie cu un risc major de a te împiedica de obstacole și de a cădea. În cazul imobilizării membrelor post fractură, artroscopii, reconstrucții ligamentare etc, se va observa o pierdere majoră a mobilității articulare de la nivelul articulației imobilizate, situație în care vei constata și chiar te vei speria la ridicarea aparatului gipsat că nu mai poți mișca prea mult articulația în cauză.

Educare respiratorie

Educarea respiratorie te va ajuta să îți crești capacitatea de efort și de control al mișcărilor.

Corectarea posturii corporale

Postura reprezintă un punct major de interes din aria kinetoterapiei în prezent, prin simplul fapt că un aliniament deficitar al coloanei vertebrale va genera solicitări exagerate asupra structurilor acesteia, precum și ale structurilor aflate în imediata vecinătate a acestora.
Corectarea posturii va ajuta semnificativ în reducerea efortului necesar pentru efectuarea mișcărilor în care se folosea postura deficitară.
Acest lucru se traduce prin economie de energie, eficiență biomecanică, reducerea uzurii articulare și evitarea de accidentări.
În cazul imobilizării membrelor post fractură, artroscopii, reconstrucții ligamentare etc, se va observa o pierdere majoră a mobilității articulare de la nivelul articulației imobilizate, situație în care vei constata și chiar te vei speria la ridicarea aparatului gipsat că nu mai poți mișca prea mult articulația în cauză.

Cum decurge o ședință de kinetoterapie

Trebuie să te pregătești pentru 40-50 de minute de efort
O ședință de kinetoterapie se aseamănă din foarte multe puncte de vedere cu o lecție de educație fizică.
Înainte de începerea procesului de recuperare vom efectua o evaluare a nivelului fizic de la care se va începe.
Din punct de vedere al structurii, vom parcurge următoarele etape:

1. Anamneza premergătoare ședinței

2. Prezentarea obiectivelor de recuperare

3. Pregătirea organismului pentru efort

4. Verigile principale

5. Revenirea organismului după efort

6. Concluzii, indicații și aprecieri