Hernia de disc cervicală

 În acest articol îți voi oferi câteva informații despre ce presupune hernia de disc cevicală, cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Ce este hernia de disc cervicală?

Hernia de disc cervicală descrie degradarea unui disc sau mai multor discuri intervertebrale de la nivelul coloanei vertebrale cervicale, care vor intra în contact cu traseul nervilor spinali. Acesta din urmă reprezintă cauza durerilor specifice herniei de disc cervicale.

Cele mai sensibile discuri intervertebrale din zona cervicală sunt discul C4-C5 și discul C5-C6.

Care sunt simptomele herniei de disc cervicale?

Atunci când suferi de o hernie de disc la nivel cervical, te poți confrunta cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Dureri în zona cervicală de intensitate variabilă, în funcție de amplitudinea leziunii. Aceste dureri pot coborî către zona omoplaților sau pe umăr/braț în cazurile mai severe.
  • Amorțeala degetelor de la o mână sau de la ambele mâini.
  • Scăderea forței musculare la nivelul trenului superior.

Toate simptomele menționate anterior se manifestă adesea în pusee, ce pot fi declanșate de efort, frig, umezeală, stat prelungit.

Cum pot să tratez hernia de disc cervicală?

Hernia de disc cervicală se produce din 3  cauze majore:

  1.  Șoc mecanic- reprezintă cazul în care hernia de disc cervicală este declanșată de un factor extern ( lovitură la nivelul capului și/sau gâtului, accident, căzătură)
  2. Postură incorectă prelungită- aici vorbim despre pozițiile de la birou/volan/ stat pe scaun etc, predominant pozițiile prelungite de flexie excesivă de la nivel cervical, care sunt adesea combinate cu o stare precară a musculaturii din zona cervicală.
  3. Predispoziții congenitale- existența unor cifoze/scolioze/ deficite de vedere netratate din perioada copilăriei vor crea un mediu favorabil pentru instalarea problemelor de la nivelul coloanei vertebrale.

De asemenea, un alt factor foarte important pe care consider că este necesar să îl menționez îl reprezintă sedentarismul. Musculatura reprezintă cel mai important mecanism de susținere al coloanei vertebrale în limitele fiziologice.2

Cum ajută kinetoterapia?

Producerea unei hernii cervicale nu reprezintă un capăt de lume. În funcție de momentul în care sesizezi probleme la nivel cervical, tratamentul poate urma diferite trasee. În acest sens, o hernie cervicală se va putea trata prin următoarele mijloace:

Tratament operator- reprezintă situația în care medicul intervine și elimină porțiunea din discul intervertebral care apasă pe nervi și fie sutura acestuia sau înlocuirea discului intervertebral cu un inel artificial care va suda cele 2 vertebre în timp. Chirurgia reprezintă ultima variantă posibilă în tratamentul herniei de disc. Până la acest punct putem ajuta pacientul prin kinetoterapie și fizioterapie.

Cum ajută fizioterapia?

Fizioterapia va contribui la reducerea sindromului algic existent la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Acest lucru ne ajută să putem lucra și în același timp să te bucuri de o stare de bine .

 Află mai multe despre fizioterapie aici

Pentru mai multe informații te invit să intri în contact cu noi.